Πώς θα Χάσεις ή θα Πάρεις Βάρος;

Όπως λέει και ο προπονητής μου Nick (#vardavas_method), το πράγμα είναι πολύ απλό:

‘Αν θες να χάσεις βάρος πρέπει να το ράψεις και αντίθετα αν θες να κερδίσεις, πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν τρως σαν κοριτσάκι.’

Και για να μην μπερδευτείς, αυτό δεν σημαίνει να μην τρως η να τρως σαν ‘καταβόθρα’. Σημαίνει να μην καταναλώνεις ανελέητα ότι βρεις μπροστά σου ή το αντίθετο. Μην μου πεις ότι ταυτίστηκες?

Γενικά στα άτομα που ξεκινούν επικρατεί μια άποψη ότι για να αδυνατήσεις πρέπει να λιμοκτονήσεις ή ότι για να παχύνεις εσκεμμένα(μυϊκή μάζα) θα πρέπει να τρως 2 γαμήλιες τούρτες την ημέρα.

Αρχικά με το να απέχεις από το φαγητό το μόνο που κάνεις είναι να επιβραδύνεις τον μεταβολισμό σου ακόμα περισσότερο πράγμα που δεν θέλεις σε καμία περίπτωση και από την άλλη με το να καταβροχθίζεις ανεξέλεγκτα βάζεις’ αρκετό λίπος και όχι άλυπη μυϊκή μάζα που σε ενδιαφέρει(σίγουρα) .Καταλήγοντας κάπως έτσι:

Μπορείς να διαβάσεις εδώ: Πως θα ”boost-άρεις” τον μεταβολισμό σου για να ‘καις’ περισσότερο!

Αν ασχολείσαι κάποιο καιρό με το κομμάτι διατροφής- γυμναστικής σίγουρα εμπειρικά έχεις μάθει το σώμα σου και τι είναι τα βασικά που πάνω κάτω πρέπει να τρως. Πλέον η διαδικασία αυτή έχει περάσει σε αυτοματοποίηση. Βέβαια για να μπορέσεις να το κάνεις αυτό για αρκετό διάστημα έκανες πειράματα, ρώτησες ή διάβασες μέχρι να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει με το σώμα σου και τι διατροφικό προφίλ χρειάζεσαι ανάλογα με τον στόχο σου.

Από την άλλη αν είσαι καινούριος στο ‘παιχνίδι’ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς χρειάζεται να κάνεις και που να πρωτοστραφείς.

Αν δεν θες να ασχοληθείς και πολύ με αυτό το κομμάτι κάνε μια επίσκεψη σε έναν διατροφολόγο για να σε κατευθύνει με μια διατροφή και συμβουλές.

Από την άλλη αν θες να μάθεις κάποια πράγματα, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να υπολογίσεις πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνεις στην ημέρα για να κρατηθείς στα ίδια κιλά.

Υπολόγισε εδώ: Πως (σκατά) μπορώ να υπολογίσω πόσες θερμίδες χρειάζομαι στην ημέρα μου?

Η διαδικασία αυτή (στην θεωρία) είναι απλά μαθηματικά και αναφέρεται στο ‘ενεργειακό ισοζύγιο’. Θετικό ισοζύγιο και αρνητικό ισοζύγιο.

Όταν γνωρίζεις πόσες θερμίδες χρειάζεσαι για να παραμείνεις στα ίδια κιλά διαλέγεις.. Αν θες να πάρεις βάρος πρόσθεσε σταδιακά από 150 μέχρι 500 θερμίδες ανά ημέρα (θετικό ισοζύγιο) ή από την άλλη αν θες να χάσεις, μείωσε 150 με 500 θερμίδες ανά ημέρα (αρνητικό ισοζύγιο). Στην δεύτερη περίπτωση μπορείς εκτός από το να μειώσεις θερμίδες από το φαγητό, να κάνεις κάποια δραστηριότητα που θα χρησιμοποιήσεις-κάψεις αυτές τις παραπανήσιες θερμίδες. Κάτι θα σκεφτείς 😉

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει να τρως λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από αυτό που θα έτρωγες υπό κανονικές συνθήκες.

*Βέβαια αυτό που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου έιναι οτι η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνεις πάιζει καθοριστικό λόγο στην επίτευξη του στόχου σου.

Διάβασε εδώ: Θερμίδες: Ποιότητα > Ποσότητα

Μια υγιής αυξομείωση βάρους είναι περίπου τα 2 με 4 κιλά τον μήνα.

Διάβασε εδώ: Πόσες θερμίδες χρειάζεται να κάψεις για να χάσεις 1 κιλό? 

Σε καμία περίπτωση όμως μην ακολουθείς τις φαντασμαγορικές δίαιτες που κυκλοφορούν γιατί συνήθως σου καταστρέφουν τον μεταβολισμό και μετά τα πράγματα γίνονται χειρότερα..

Τώρα τι??? Ώρα για μάσα!

Ψάξε για συνταγές εδώ: Συνταγες

#whyistayhungry