Τι είναι ο μεταβολισμός και πώς θα τον υπολογίσω;

Σίγουρα έχεις ακούσει κάποια στιγμή για τον μεταβολισμό αλλά ίσως δεν έχεις την πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς είναι και τι κάνει. Αν αυτό αληθεύει συνέχισε να διαβάζεις.

Με μια απλή διατύπωση:

Βασικό μεταβολισμό (ΒΜ) ονομάζουμε τις θερμίδες (kcals) που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να μπορέσει να εκτελέσει τις βασικές του λειτουργίες για ένα 24ωρό και να κρατηθούμε στη ζωή χωρίς να υπολογίσουμε καμία άλλη δραστηριότητα μέσα στην ημέρα.

> Τι είναι οι θερμίδες?

Και τι σημαίνει αυτό?

Σημαίνει, ότι (ο ΒΜ) είναι οι θερμίδες που ούτος η άλλως ο οργανισμός μας θα ‘κάψει’ για να μπορέσει να εκτελέσει και να διατηρήσει:

  • Την θερμοκρασία του σώματος
  • Την κυκλοφορία του αίματος
  • Την αναπνοή
  • Τον χτύπο της καρδιάς
  • Την λειτουργία των κυττάρων κτλ.

αλλά ΔΕΝ αποτελούν τις θερμίδες που χρειάζεσαι συνολικά μέσα στην ημέρα σου.

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό ΒΜ και οι κύριοι παράγοντες που τον επηρεάζουν είναι η ηλικία το φύλο, η μυϊκή μάζα, η κληρονομικότητα, ορμόνες κ.α.

Σε γενικές γραμμές όσο καλύτερα δουλεύει ο μεταβολισμός σου τόσο περισσότερες θερμίδες μπορείς να καταναλώνεις χωρίς να παίρνεις βάρος. Είναι ο γνωστός εκνευριστικός τύπος που τρώει τον ‘αγλέορα’ και δεν παίρνει γραμμάριο. Εγώ δηλαδή.

Πως μπορώ να υπολογίσω τον βασικό μου μεταβολισμό?

Θα στο κάνω εύκολο με το να συμπληρώσεις απλά το παρακάτω πινακάκι. Αυτό που θα σου πω είναι ότι για τον υπολογισμό χρησιμοποιεί την ίσως πιο διαδεδομένη μέθοδο του Harris-Benedict που δημιουργήθηκε το 1919. Oποτε αν θες να διαβάσεις παραπάνω για αυτό, θα το κάνεις μόνος/η σου.

Μετά τον ΒΜ παίρνει θέση ο ‘Ενεργός Μεταβολισμός’ (ΕΜ) όπου είναι το σύνολο των θερμίδων (ενέργειας) που χρειάζεσαι για να καλύψεις τις υπόλοιπες ανάγκες σου. Αναλόγως με το επίπεδο της φυσικής σου δραστηριότητας, δηλαδή με το τι κάνεις μέσα στην ημέρα σου πχ (εργασία που απαιτεί συνεχή κίνηση, προπόνηση κτλ) μπορείς να υπολογίσεις πόσες θερμίδες χρειάζεσαι. Αν συμπλήρωσες το παραπάνω πινακάκι θα δεις στο κάτω μέρος τις προτεινόμενες θερμίδες ανάλογα με το επίπεδο σου.

Στην ουσία αυτές οι θερμίδες είναι το άθροισμα:

(ΒΜ) + (ΕΜ)= Συνολικές Ημερήσιες Θερμίδες

Αν ο στόχος σου είναι να πάρεις ή να χάσεις βάρος, θα πρέπει να αυξήσεις ή να μειώσεις αντίστοιχα τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην μέρα σου, δηλαδή να φας ή περισσότερο ή λιγότερο.

>Πως μπορώ να υπολογίσω πόσες θερμίδες χρειάζομαι στην ημέρα μου;