Πώς να Κάνεις Δίαιτα με Αποτελέσματα ΧΩΡΙΣ να τα Παρατήσεις (Μέρος 1ο)

Σήμερα σε αυτό το άρθρο θα αναλύσω την άποψή μου στο τι πιστεύω ότι συμβαίνει και αποτυγχάνεις, κάθε φορά που ξεκινάς να κάνεις δίαιτα. Αλλά προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι πληροφορίες που θα διαβάσεις έχουν να κάνουν με την δική μου άποψη.  Αν ταυτίζεσαι με κάτι από τα παρακάτω ίσως ισχύουν.

*Πριν ξεκινήσουμε όμως να αναφέρω κάτι πολύ σημαντικό. Το υλικό του άρθρου και οι φωτογραφίες που ακολουθούν, χρησιμοποιούνται καθαρά για χιουμοριστικούς λόγους και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να προσβάλουν ή να θίξουν την προσωπικότητα κανενός. Ο κάθε άνθρωπός είναι μοναδικός και η εμφάνιση του δεν θα πρέπει να είναι αντικείμενο σχολιασμού ή κοινωνικού διαχωρισμού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή..

*Αν μεταβάλλεις μια κατάσταση πάνω από 3 μονάδες στην κλίμακα του 1-10 αργά η γρήγορα θα γυρίσεις εκεί που ξεκίνησες. Θυμάσαι τι σου είπα στο προηγούμενο άρθρο με την μέθοδο 1-10? Αν όχι ρίξε μια ματιά. 

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που θέλουν να μπουν σε δίαιτα ξεκινούν κάνοντας ένα κυριολεκτικά τεράστιο σφάλμα. Δημιουργούν μια τόσο μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα τους που τελικά γυρνάει boomerang σαν το φίλτρο του instagram.

Έχεις φτάσει σε σημείο που λες, δεν πάει άλλο και θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και να αλλάξεις το σώμα σου και την ψυχολογία σου.

Είσαι για παράδειγμα άτομο, που κατά το πλείστον η ζωή σου κινείται γύρω από το junk food μεταξύ του 7-10 όπου το 10 είναι το ύψιστο junk και το 1 τα ωμά βιολογικά καρότα. Τέρμα κορεσμένα λιπαρά, οι πάστες και τα τρίγωνα πηγαίνουν σύννεφο και στην βρύση του σπιτιού σου έχεις κάνει πατέντα με ένα tank από αναψυκτικό. Diet.

Βλέπεις στο instagram διάφορες και διάφορους ‘SuperFit’ να τρέχουν σε crossfit, personal studios, yoga, γυμναστήρια κτλ, μιας και έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, σε τραβολογάει και κανένα φιλαράκι και λες άντε ας πάω και εγώ σε ένα από όλα αυτά. Οπότε γράφεσαι σε κάτι που σου κάνει ‘κλικ’ και ξεκινάς. Πηγαίνεις, κοπανιέσαι και μετά γυρνάς σπίτι και αντιμετωπίζεις το μεγάλο, καθημερινό και σύνηθες ερώτημα.. Και τώρα τι τρώμε?

Αν δεν ξέρεις και πολλά περί φαγητού, για παράδειγμα να ξεχωρίζεις ποια φαγητά σου δίνουν την πρωτεΐνη, τον υδατάνθρακα, τα λιπαρά και γιατί χρειάζεσαι το καθένα από αυτά, αρχίζεις και ψάχνεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό.
Είτε πηγαίνεις σε κάποιο διαιτολόγο/διατροφολόγο όπου σου δίνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το φαγητό που πρέπει να τρως, που ένα κλασσικό format είναι κάπως έτσι:

  1. Ρυζογκοφρέτα με μέλι και χυμό πορτοκάλι
  2. Πράσινο μήλο & βραστό αυγό
  3. Ψητό κρέας με σαλάτα και λίγο ρύζι
  4. Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς
  5. Ψητό κρέας με σαλάτα

είτε παίρνεις συμβουλές από φίλους και γνωστούς, που δεν θα φύγουν από το κλασσικό τριπάκι του “CBR”. Δεν είναι το μηχανάκι γνωστής Ιαπωνικής εταιρίας αλλά το ανεπανάληπτο Chicken-Broccoli-Rice. Βασικά λίγο καλύτερο σε “UCBR”. Untasty -Chicken -Broccoli-Rice. Επειδή όμως πρακτικά λειτουργεί δεν είναι κακό. Απλά είναι λίγο καταπιεστικό. Και βαρετό μετά τη 3η μέρα. ίσως τη 2η. Και σίγουρα, όχι και ότι πιο απολαυστικό…

Γιατί όπως είπαν και τα Ημισκούμπρια σε γνωστό all time classic anthem: “Ρύζι με κοτόπουλο traditional φαΐ”

Την πρώτη εβδομάδα όλα πηγαίνουν καλά. Και την δεύτερη, μάλλον. Στην αρχή έχεις πορωθεί με την απόφασή σου να κάνεις την αλλαγή και ακολουθείς πιστά τις συμβουλές που σου έδωσε ο χτισμένος γυμναστής η αλλιώς “δίφυλλη ντουλάπα” ή o wannabe coach φίλος σου:


Τρως στεγνό κοτόπουλο που κατά μεγάλη πιθανότητα δεν ξέρεις να το μαγειρέψεις κιόλας, οπότε διπλασιάζεις τις πιθανότητες να μην τρώγεται. Σαλατούλα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι λες και είσαι κατσίκα που βγήκες να βοσκήσεις και νερόβραστο ρύζι το γνωστό νοσοκομειακό, όλα αυτά σε έναν επικό συνδυασμό που για να τα καταπιείς ίσως χρειαστείς βοήθεια από πιεστικό αυτοκινήτων ή κάποιο γρασάρισμα στον οισοφάγο.

H μέθοδος αυτή πρακτικά λειτουργεί αλλά θα πρέπει η πειθαρχεία σου να είσαι το λιγότερο αυτής ενός στρατιώτη ειδικών δυνάμεων.  

Στην αρχή ‘δείχνεις’ να το απολαμβάνεις. Κατά βάθος όμως από μέσα σου λες “Καλά τι κάνω πάλι? ” και θα προτιμούσες ένα burger με διπλό μπιφτέκι, μπέικον, τυράκι να τρέχει άπλετο και ένα μπουκάλι σάλτσα για να κατεβαίνει χωρίς μάσημα. Έλα πες την αλήθεια μεταξύ μας είμαστε..

Ομως το σκηνικό σου διαδραματίζεται κάπως έτσι:

Ή κάπως έτσι:

Ας ξεκινήσουμε με το ενδιαφέρον κομμάτι που ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις τι κάνεις λάθος.

Διάβασε το Πώς να Κάνεις Δίαιτα με Αποτελέσματα ΧΩΡΙΣ να τα Παρατήσεις (Μέρος 2ο)