Πώς να Κάνεις Δίαιτα με Αποτελέσματα ΧΩΡΙΣ να τα Παρατήσεις (Μέρος 2ο)

…συνέχεια από Πώς να Κάνεις Δίαιτα με Αποτελέσματα ΧΩΡΙΣ να τα Παρατήσεις (Μέρος 1ο)

Ας ξεκινήσουμε με το ενδιαφέρον κομμάτι που ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις τι κάνεις λάθος.
Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ επιστημονικά σεμινάρια αυτοεξέλιξης τα οποία βασίζονται στο πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τα οποία σε βοηθούν να κατανοήσεις διάφορα πράγματα στη περίπτωση μας για ποιό λόγο έχεις κάποιες συμπεριφορές. Μέχρι εδώ είναι αρκετά.

Τώρα θα σου δώσω μια μικρή παρομοίωση-εξήγηση για να καταλάβεις λίγο πιο ομαλά κάποια πράγματα.

Όταν γεννιέσαι, ο εγκέφαλος σου είναι σαν ένας άδειος υπολογιστής με κάποιες δυνατότητες.

Καθώς μεγαλώνεις αρχίζεις και κωδικοποιείς κάποιες λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένες έννοιες. Για παράδειγμα: τομάτα= κόκκινη=τρώγεται= μου αρέσει να τρώω τομάτες (όχι στην μούρη φαντάζομαι). Στην ουσία αρχίζεις και κάνεις ‘install’ προγραμματάκια μέσα στο σύστημά σου.

Με την συνεχή επανάληψη φτάνεις στο τελικό στάδιο της ‘φακελοποίησης’. Για παράδειγμα, το τι είναι η τομάτα, ποια η χρήση της για εσένα και σε ποιο φάκελο την έχεις κατατάξει. Καλά μέχρι εδώ?

Με τον ίδιο τρόπο λοιπόν κατατάσεις σχεδόν τα πάντα σε φακέλους. Μια από αυτές τις λέξεις λοιπόν είναι και η λέξη ‘δίαιτα’. Ας δούμε όμως κάτι βασικό πρώτα και θα σου εξηγήσω αμέσως τι συμβαίνει.

Τι σημαίνει δίαιτα?

Ο ορισμός της είναι κάπως έτσι:

Αγωγή, περιορισμό, επιλογή της τροφής. Υου say what? Όχι και η πιο συμπαθητική ερμηνεία..
Την στιγμή λοιπόν που έγραφα αυτό το αρθρο, ρώτησα 5 άτομα τα οποία ήταν δίπλα μου στο τι είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό με την λέξη ‘δίαιτα’.

Η απάντηση που πήρα ομόφωνα ήταν ότι η ‘δίαιτα’ ισοδυναμεί με ‘πείνα’.
Επειδή όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τα πράγματα και υπάρχουν και άλλες ερμηνείες για αυτό θα εμπλουτίσω λίγο ακόμα την γκάμα με τα παρακάτω.

Δίαιτα:

  • Πείνα μέχρι ελέους
  • Βαρετή ζωή
  • Άνοστο φαγητό έως και αηδιαστικό
  • Καταπίεση φάση: δεν είμαι εγώ για αυτά
  • Ποιος μαγειρεύει πάλι σήμερα (το στανιό μου)
  • Δίαιτα οι άλλοι.. Εμείς από Δευτέρα!

And the winner is.. Δίαιτα = Πεθαίνω στη πείνα!

Κάπως έτσι..


Χαχαχαχα επικό!

Κάθε φορά λοιπόν που μπαίνεις σε ‘δίαιτα’, υποσυνείδητα (χωρίς να το καταλαβαίνεις δηλαδή) κάνεις κάτι βαρετό, άνοστο και καταπιεστικό για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα που θέλεις.

Τι σημαίνει υποσυνείδητο:

Το πιάνεις το σκεπτικό?

Και ρωτάω? Πως είναι δυνατόν να κάνεις κάτι που δεν θέλεις πραγματικά (δίαιτα) για να πετύχεις κάτι που θέλεις? Δύσκολα τα πράγματα…

Ειδικά δε, όταν συνειδητοποιήσεις ότι παλεύεις τόσο καιρό και δεν έχεις δει και καμία μεγάλη διαφορά?

Τα πράγματα καταλήγουν κάπως έτσι,

Του-τουτ:

Α: Σουβλατζίδικο ‘Τα πάχη μας τα κάλλη μας’  παρακαλώ?

Β: Ναι καλησπέρα μια παραγγελία θα ήθελα να κάνω?

Α: Πείτε μου παρακαλώ!

Β: Μισό κιλό κοντοσούβλι ξεροψημένο, 1 μερίδα γύρο κοτόπουλο με έξτρα σος(από τη λιπαρή), 1 σκεπαστή γίγας, 2 μερίδες πατάτες με τσένταρ μπέικον και έξτρα σος, 2 χωριάτικα λουκάνικα και 1 σόδα. Κάντες 2 καλύτερα. Τις σκεπαστές.

Α: Πολύ ωραία. Για πόσα άτομα παρακαλώ?

Β: Για ένα.

Μια χαρά τα πήγες νομίζω, έχασες κάποιο καιρό απο την ζωή σου και έκανες μια τρύπα στο νερο γυρνώντας ξανά στα ίδια. Και χειρότερα…

Το κακό πέρα από την πλάκα με όλο αυτό είναι ότι κάθε φορά που αποτυγχάνεις παταγωδώς στην προσπάθειά σου αυτή, ενισχύεις ακόμα περισσότερο την απέχθεια σου για ‘δίαιτα’ με αποτέλεσμα να  ξενερώνεις ακόμα περισσότερο και να προσθέτεις ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην λέξη αυτή. Τελικώς ποτέ δεν καταφέρνεις να αδυνατίσεις ή να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπαμπούλας με λίγα λόγια η δίαιτα.

Το κύριο θέμα σε όλη σου αυτή την προσπάθεια, είναι ότι πας με τον σταυρό στο χέρι. Κάπως έτσι:

Ανακεφαλαιόνοντας:

Αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι ουσιαστικό και να μην χάσεις τον χρόνο σου ξανά, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:

#1. Ξεκίνησε σιγά σιγά την αλλαγή. Γενικά σαν άνθρωποι μας αρέσει η ασφάλεια ή αλλιώς το comfort zone. Αν κάνεις μεγαλύτερη αλλαγή από αυτή που μπορείς να αντέξεις κατά μεγάλη πιθανότητα τη πάτησες. Μισή μονάδα (1-10) κάθε φορά.

#2. Μην βάζεις τον εαυτό σου στην διαδικασία της δίαιτας. Μην λες καν αυτή την λέξη. Σοβαρά. Πες το κάπως αλλιώς. Καλλωπισμό, ξέρω εγώ..

#3. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες στις τροφές με αποτέλεσμα να αντιδρούν διαφορετικά στο καθένα μας. Κάτι που λειτουργεί στη “ντουλάπα” δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και σε σένα. Συμβουλέψου κάποιον ειδικό η ακόμα καλύτερα κάποιον που να έχει τη πληροφορία.

#4. Ακολούθησε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε να αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό το χρόνο που αφιερώνεις.

#5. Ανάλογα μετον στόχο σου αντίστοιχα βρες συνταγές που ταιριάζουν περισσότερο με το προφίλ σου και τον στόχο σου. Εδώ μπορώ να βοηθήσω!

Απλά μην ξεχνάς το εξής. Όσο και να κοπανιέσαι πάντα θα ισχύει αυτό:

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό.

Ρώτησε τον εαυτό σου τo εξής:

”Γιατί θέλω να πετύχω τον στόχο μου?”

Αν ο λόγος είναι σοβαρός θα είσαι και εσύ.

Συμπέρασμα: Αν κάνεις κάτι λάθος μια ζωή, δεν παύει να είναι λάθος όσο χρόνο και αν έχεις σπαταλήσει. Το ότι έχεις κουραστεί να προσπαθείς για κάτι που κάνεις λάθος, δεν παύει να είναι λάθος. Ω λάθος. Αυτό που σου λέιπει έιναι η σωστή  πληροφορία .

Μην απογοητεύεσαι, απλά σκέψου τον τρόπο στο πως θα το κάνεις σωστά αυτή τη φορά!