Γιατί το να μάθεις τι συμβαίνει στο σώμα σου με κάθε τι που καταναλώνεις θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου (Μέρος 2o)

…Συνέχεια από: Γιατί το να μάθεις τι συμβαίνει στο σώμα σου με κάθε τι που καταναλώνεις θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου(Μέρος 1ο)

**Για εσένα που δεν έχεις ιδέα τι είναι αυτό που διαβάζεις μπορείς να πατήσεις τον παραπάνω σύνδεσμο και να διαβάσεις το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου.

Μετά το λίγο διασκεδαστικό ΜΕΡΟΣ 1ο, ας σοβαρευτούμε τώρα.

Πάμε να δούμε με απλά και κατανοητά λόγια τι συμβαίνει στον οργανισμό σου με ότι καταναλώνεις, και πως σε βοηθάει η όχι στο να πετύχεις τον στόχο σου.

Να τονίσω ότι θα αναφερθώ στις κυριότερες λειτουργίες που σε ενδιαφέρουν και σε τίποτα παραπάνω. Όπως σου είπα στο ΜΕΡΟΣ 1ο το επάγγελμά μου είναι η μαγειρική και όχι η διατροφολογία.

Ότι καταναλώνεις περιέχει επί το πλείστον:

1) Υδατάνθρακες (carbs)

2) Πρωτεΐνες(proteins)

3) Λιπαρά(fat)

4) Βιταμίνες

5) Μέταλλα 

6) Ιχνοστοιχεία

Τα 3 πρώτα ονομάζονται μακρομόρια και είναι αυτά που ‘κουβαλούν’ τις θερμίδες που σε ενδιαφέρουν και επίσης αυτά στα οποία θα δώσω βάση σε αυτό το άρθρο. Τα υπόλοιπα 3 ονομάζονται μικρομόρια δεν περιέχουν θερμίδες αλλά είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία σου.

Πάντα για το θερμιδικό φορτίο λοιπόν ένα γεύμα μπορεί να αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά τα οποία το καθένα ξεχωριστά είναι ένα μακρομόριο. Όλα μαζί αποτελούν την ομάδα των μακρομορίων όπως είναι λογικό.

Αυτά λοιπόν, το καθένα μεμονωμένα έχει μια λειτουργία για τον οργανισμό σου εκτός από τις θερμίδες που κουβαλά. Αρχικά ας δούμε τις θερμίδες του καθενός ξεχωριστά..

Οι θερμίδες(kcal) που παίρνεις από:

Υδατάνθρακες: 4 θερμίδες (kcal) ανά γραμμάριο υδατάνθρακα

Πρωτεΐνες: 4 θερμίδες (kcal) ανά γραμμάριο πρωτεΐνης

Λιπαρά: 9 θερμίδες (kcal) ανά γραμμάριο λιπαρών

Εδώ να αναφέρω ότι υπάρχει και μια 4η κατηγορία το Αλκοόλ (για τους ατακτούληδες)

(Αλκοόλ:  7 θερμίδες (kcal) ανά γραμμάριο αλκοόλ.)
Δηλαδή αν καταναλώσεις 100 γραμμάρια υδατάνθρακα:

4 θερμίδες (kcal) * 100gr υδατάνθρακα = πήρες 400 θερμίδες(kcal)

Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα. Εύκολο.

Ας πάρουμε τώρα το κάθε μακρομόρια ξεχωριστά.

Υδατάνθρακας
Είναι με απλά λόγια το κύριο καύσιμο του οργανισμού σου, η πρωταρχική πηγή ενέργειας καθώς και το μακρομόριο με την περισσότερη ανάγκη για ανάλυση όπως και θα διαπιστώσεις σε λίγο.

Όταν θέλεις ενέργεια, αυτό που ψάχνεις είναι οι υδατάνθρακες και όχι τόσο οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Γενικά στον μεγαλύτερο βαθμό έχουν ταυτιστεί με την τροφή του’διαόλου’ γιατί οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι το ψωμί και τα μακαρόνια, αυτά δηλαδή που σου ‘κάνουν το σωσιβιάκι μεγαλύτερο’.

Για αυτό και όταν ο στόχος είναι η μείωση του λίπους η κατανάλωσή τους αποθαρρύνεται. Νομίζω θα ήταν καλύτερη η κατανάλωση των σωστών υδατανθράκων και με σωστό τρόπο και όχι το κόψιμο’μαχαίρι’γιατί αποτελούν πολύ βασικό ρόλο για την λειτουργία του οργανισμού μας και χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να ζήσουμε. Επίσης αν τους ‘κόψεις μαχαίρι’ ίσως σου συμβεί το παρακάτω:

Χαχαχαχα κλάμα..

Τι γίνεται μόλις καταναλώσεις υδατάνθρακα?

Δεν θα μπω σε χημικές λεπτομέρειες οπότε πάμε κατευθείαν στο ψητό.

Μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία τελικά ο υδατάνθρακας διασπάται στην τελική του μορφή την γλυκόζη, που αυτή εισέρχεται στο αίμα και από εκεί καίγεται στα κύτταρά για να δημιουργήσει ενέργεια αν βέβαια την έχεις ανάγκη.

Κατηγορίες Υδατανθράκων

Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις εδώ, είναι ότι χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες, τους απλούς και τους σύνθετους υδατάνθρακες.

ΠΡΟΣΟΧΗ”

Πριν σου πω ποιοι είναι και τι κάνουν να αναφέρω το εξής. Το κομμάτι των υδατανθράκων για τα φρούτα και λαχανικά είναι λίγο περίπλοκο με το αν κατηγοριοποιούνται σε απλούς ή σύνθετους και για να το καταλάβεις χωρίς μπέρδεμα, θα ονομάσουμε τους απλούς υδατάνθρακες=κακούς, τους σύνθετους υδατάνθρακες=καλούς, όπου εδώ θα κατατάξουμε τα φρούτα και λαχανικά.  ΑΛΛΑ δεν είναι ακριβώς έτσι και για να το καταλάβεις χρειαζόμαστε χημική ανάλυση. Αν θες να μάθεις παραπάνω λεπτομέρειες κλείσε ένα ραντεβού/μάθημα με έναν διατροφολόγο να στο εξηγήσει.

Απλοί Υδατάνθρακες

Αποτελούνται κυρίως από σάκχαρα και σπάνια περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή φυτικές ίνες.  Σε γενικές γραμμές δεν είναι και ότι καλύτερο μπορείς να καταναλώσεις. Για αυτό ονομάζονται και ως “κενές θερμίδες” καθώς επίσης τείνουν να σε παχαίνουν. Γιατί, θα καταλάβεις σε λίγο. Και μάντεψε! Όλως τυχαίως αυτές  υπάρχουν στα πιο γ@μάτα πράγματα που μπορείς να φας! Τα γνωστά σε όλους γλυκάκια, κρουασανάκια, παστάκια, τριγωνάκια, σοκολατάκια, ζελεδάκια και γενικά όλα αυτά τα @@δάκια.. Συγνώμη αλλά κόλλαγε. Οι περισσότεροι απλοί υδατάνθρακες είναι υψηλού Γλυκαιμικού Δείκτη. (μην δώσεις βάση σε αυτό, αλλά κράτησε το στο μυαλό σου γιατί σε λίγο θα  το χρειαστούμε)

Πέρα από την πλάκα, τώρα θα σου πω κάτι ολίγον τι τρομακτικό. Τα περισσότερα από αυτά που σου αρέσουν, που τα τρως και λες ‘ Πωωωωωωωωω ρε μ@#$α τι είναι αυτό το θεϊκό’ περιέχουν ζάχαρη, σε εμφανή ή κρυμμένη μορφή.

Ο χυμός που παίρνεις από το σούπερ μάρκετ που με μεγάλα γράμματα λέει  “χυμός από φρέσκα φρούτα” και θεωρείς ότι είναι έτσι όπως τα λέει, οι μπάρες δημητριακών που νομίζεις ότι σου κάνουν καλό γιατί άκουσες μπάρες=καλές για την υγεία αλλά στην ουσία είναι μεταμφιεσμένα γλυκάκια, τα cornflakes που δίνεις στο παιδί σου για πρωινό, είναι “ΤΙΓΚΑ”στην ζάχαρη άρα και στις θερμίδες!

Δες τώρα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν στον ανθρώπινο εγκέφαλο έχει αποδειχτεί ότι η ζάχαρη προκαλεί διέγερση πολύ κοντά με αυτή της κοκαΐνης. Αθόρυβη αλλά αποτελεσματική.

Φακ!

Κάτι τέτοιο δηλαδή:

Σκατά ε? Εντάξει, κούλ δεν θα σκάσουμε κιόλας. Εγώ πάντως τα γλυκάκια μου θα τα τρώω που και που.
Ανακεφαλαιώνοντας εδώ, απλοί υδατάνθρακες είναι επί το πλείστον οι παρακάτω:

Λευκό αλεύρι (ψωμί, μακαρόνια κτλ), πατάτες, αναψυκτικά, γλυκά, ζαχαρωτά,  μπλα μπλα μπλα..

Θα σου πρότεινα, αν θες να τους περιορίσεις σταδιακά με την μέθοδο του 1-10 που σου είπα την προηγούμενη φορά και να αντικαταστήσεις με σύνθετους. Αν δεν το έχεις διαβάσει ρίξε μια ματιά εδώ.

Σύνθετοι Υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι από την άλλη, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά πολύτιμες φυτικές ίνες. Όλα αυτά είναι άκρως απαραίτητα αρχικά για καλά επίπεδα υγείας αλλά και επίσης για την ρύθμιση του σωματικού βάρους που ενδιαφέρει τον περισσότερο κόσμο. Επίσης οι περισσότεροι έχουν μέσο ή χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη. (σε 30” θα καταλάβεις τι είναι)

Λαχανικά και φρούτα, αλεύρι ολικής άλεσης και τα παράγωγα( μακαρόνια, ψωμί κτλ), βρώμη, φυλλώδη λαχανικά και κυρίως σκουρόχρωμα (σαλατικά, σπανάκι, μπρόκολο) είναι οι ευρέως γνωστοί καλοί – σύνθετοι υδατάνθρακες. Φόρτωσε τους!

Ποια η διαφορά απλών και σύνθετων υδατανθράκων?

Πριν μιλήσω για αυτό ας δούμε κάποια χρήσιμες πληροφορίες για να το εμπεδώσεις καλύτερα.

Γλυκαιμικός Δείκτης(ΓΔ) και τι χρειάζεται να ξέρεις για αυτόν?

Ακριβώς 30”! Ο ΓΔ είναι ένας αριθμός που μας δείχνει, πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα (τελική μορφή του υδατάνθρακα). Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός τόσο γρηγορότερα αυτή αυξάνεται, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε. Γιατί? Θα καταλάβεις σε 1′!

Ινσουλίνη και τι χρειάζεται να ξέρεις για αυτή?

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται στο πάγκρεας και στην ουσία ‘ανοίγει τις πόρτες των κυττάρων’ έτσι ώστε να μπορέσει να εισέλθει η γλυκόζη (η τελική μορφή του υδατάνθρακα). Η κύρια λειτουργία της είναι να επαναφέρει τη γλυκόζη στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Γενικά, όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης αυξάνονται, αυτόματα σταματά η καύση του λίπους(λιπόλυση) και  γίνεσαι πιο επιρρεπείς στην αποθήκευση του λίπους(λιπογένεση). Επίσης ενισχύουν την πείνα και μας ωθούν ξανά στην αναζήτηση τροφής (έξτρα θερμίδες)

(Κράτησε στο μυαλό σου αυτή την πρόταση.)

Η βασική διαφορά των δυο αυτών τύπων υδατανθράκων είναι ότι οι πρώτοι (απλοί) ανεβάζουν ‘εκρηκτικά’ τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, με την διαδικασία αυτή να διάρκεια για πολύ μικρό διάστημα με αποτέλεσμα ξαφνικά, να ‘πέφτεις’ με ελεύθερη πτώση νιώθοντας μια αιφνίδια εξάντληση, άρα ξανά την ανάγκη για φαγητό. Στην ουσία είναι σαν να θέλεις να βάλεις βενζίνη στο αμάξι σου με μάνικα και πίεση πυροσβεστικού. Λογικό είναι να χυθεί αρκετή απ’έξω και να μην μπορείς να την χρησιμοποιήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απλών υδατανθράκων έχουν υψηλό βαθμό ΓΔ και για αυτό δεν τους θέλουμε. Με απλά λόγια υπερφορτώνεται το σύστημα με ποσότητα γλυκόζης που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και αυτή αποθηκεύεται στην μορφή του λίπους.

Διάβασε ξανά την κόκκινη πρόταση πιο πάνω.

Όταν λοιπόν ανεβαίνει εκρηκτικά η γλυκόζη στο αίμα (επί το πλείστον από τροφές υψηλού ΓΔ), σημαίνει ότι εκκρίνεται μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης (από το πάγκρεας) για να ρίξει την γλυκόζη σε φυσιολογικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι να σταματά η καύση  του λίπους και να αυξάνεται η αποθήκευση του. BINGO!!!

Oι δεύτεροι από την άλλη(σύνθετοι) δεν δίνουν τέτοιες εκρήξεις της γλυκόζης στο αίμα και διατηρούν την αίσθηση κορεσμού για πολύ περισσότερη διάρκεια. Έτσι και δεν πεινάς τόσο γρήγορα, αλλά και χρησιμοποιείς μεγαλύτερη ποσότητα της γλυκόζης χωρίς να την αποθηκεύεις σε λίπος.

Δες το παρακάτω γράφημα για να καταλάβεις:

Φάε για πρωινό την μια μέρα ένα μπολ κορν φλεικς (απλός υδατάνθρακας) και την επόμενη ένα μπολ με βρώμη (σύνθετος υδατάνθρακας) και παρατήρησε το πόσο θα σε “κρατήσει” το πρώτο και πόσο το δεύτερο. Η διαφορά τους θερμιδικά είναι ελάχιστη.

Ανακεφαλαιώνοντας

Περιόρισε ή εξαφάνισε την ζάχαρη από την διατροφή σου καθώς ίσως ο εθισμός σου σε αυτή διατηρεί υψηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να συμβαίνει αυτό που σου είπα στην κόκκινη πρόταση λίγο πιο πάνω. Λιπάκι!  Επέλεξε επί το πλείστον σύνθετους υδατάνθρακες καθώς και τροφές με χαμηλό ΓΔ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.  

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται από το σώμα μας για ‘χτίσει’ ή να ‘επισκευάσει’ κατεστραμμένο μυικό ιστό ( τα κορδόνια που πιάνεις αν ψηλαφήσεις τους μυς σου)  και αποτελείται από αμινοξέα. Πολλά αμινοξέα ενώνονται και δημιουργούν την πρωτεΐνη.

Πολύ σημαντικό εδώ είναι να σου πω ότι η πρωτεΐνη ή χρησιμοποιείται ή αποβάλλεται. Δεν μπορείς να την αποθηκεύσεις ως πρωτεΐνη για μετέπειτα και μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορείς να διαχειριστείς μάντεψε!? Λιπάκι! Οπότε εσύ που νομίζεις ότι να φας 2 κότες για μεσημεριανό και θα γίνει δουλίτσα, δεν  είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Μην τρώς σαν σκουπιδοτενεκές ότι βρεις μπροστά σου.

Έτσι δηλαδή:

8

Για να καταλάβεις τι είναι ο κατεστραμμένος μυικός ιστός, είναι ο ελαφρός πόνος ή το ‘πιάσιμο’ που νιώθεις μετά από μια έντονη προπόνηση. Στην ουσία τα μυικά ινίδια, που αποτελούν τις μυικές σου ίνες οι οποίες βρίσκονται μέσα στους μυς σπάνε, δημιουργείται μια μικρή φλεγμονή (εξίσου και ο μικρός πόνος) και μετά έρχονται τα αμινοξέα να κάνουν τους ‘μάστορες’ και να ξαναδημιουργησουν καλύτερα και πιο δυνατά μυικά ινίδια.

Εσύ ο γυμναστηριακός που θες να γίνεις δίφυλλη ντουλάπα ή να ‘τουμπανιάσεις’ αυτό που κάνεις ή θες να κάνεις είναι να ‘ψιλό σπάσεις’ τα μυικά ινίδια, να φας την πρωτεϊνούλα σου και να ‘ξαναφτιάξεις’ καινούρια μυικά ινίδια.

Χαλάς φτιάχνεις, μεγαλώνεις, ξαναχαλάς , ξαναφτιάχνεις μεγαλώνεις και άλλο, ξαναχαλας ξαναφτιάχνεις, δεν χωράς από την πόρτα.. Εκεί σταματάς.

Τώρα καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί πολλοί στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων γίνονται bartenders.

Γενικά την πρωτεΐνη την βρίσκεις σε μεγάλες ποσότητες στα αυγά, στο άλιπο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τους ξηρούς καρπούς στα γαλακτοκομικά, στο tofu και στα όσπρια.

protein-rich-foods.jpg

Λιπαρά

Τα λιπαρά είναι και αυτά κάπως παρεξηγημένα όπως και οι υδατάνθρακες. Ακούς την λέξη λιπαρά, αυτομάτως σου έρχεται στο μυαλό το λίπος, λίπος=δεν το θέλω, οπότε επιλέγεις να μείνεις μακριά από αυτό. Λάθος, τεράστιο!

Το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας, λειτουργεί σαν θερμομονωτικο, προστατεύει τα οστά και τα όργανα και αποτελεί βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Πολύ χαμηλά επίπεδα λίπους όπως καταλαβαίνεις δεν θεωρούνται υγιή. Το ίδιο και τα πολύ υψηλά.

Γενικά, τα χωρίζουμε σε 2 βασικές κατηγορίες όπως έχουν επικρατήσει για ευκολία στον διαχωρισμό τους, τα ‘καλά’ και τα ‘κακά’ λιπαρά
Τα ‘καλά’ λιπαρά είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία σου καθώς την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό-θετικά. Από την άλλη τα κακά λιπαρά, δεν είναι καθόλου απαραίτητα και την επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό-αρνητικά καθώς ευθύνονται για καρδιοαγγειακά νοσήματα και κάποιες μορφές καρκίνου.

Χονδρικά η διαφορά τους είναι εμφανή στην παρακάτω φωτογραφία:

ada74-goodvsbad.jpg

Ας τα δούμε λίγο αναλυτικότερα:

Καλά λιπαρά

Τα έχεις ακούσει σίγουρα ως Ω3,Ω6,Ω9 λιπαρά. Τα δυο πρώτα ονομάζονται απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα λαμβάνει μόνο μεσώ της τροφής. Το τελευταίο δεν αποτελεί απαραίτητο λιπαρό οξύ καθώς ο οργανισμός μας μπορεί να το συνθέσει από μόνος του. Επί το πλείστον περιέχονται σε ψάρια και λαχανικά. Σε θερμοκρασία δωματίου έχουν υγρή μορφή και έτσι μπορείς να τα ξεχωρίσεις καλύτερα. Χωρίζονται στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.

Μονοακόρεστα λιπαρά

Ο βασιλιάς των μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο (Ω9). Αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης μεσογειακή διατροφής. Εδώ δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω παρά μόνο ότι είναι η καλύτερη επιλογή για μαγείρεμα καθώς αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τι σημαίνει αυτό?

Το κάθε λάδι έχει μια συγκεκριμένη θερμοκρασία την οποία αν την ξεπεράσει αρχίζει να διασπάται και να μετατρέπεται σε ανθυγιεινό/τοξικό με την φυσιολογική θερμοκρασία μαγειρέματος τους 180 βαθμούς κελσιου. Ενώ στα περισσότερα σπορέλαια η θερμοκρασία αυτή είναι πολύ κοντά ή και χαμηλότερη από τους 180 βαθμούς, στο ελαιόλαδο ξεπερνάει τους 210. Το λάδι αρχίζει να διασπάται όταν υπερθερμανθεί και ξεκινήσει να ‘βγάζει καπνούς’ (smoke point) πράγμα που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση.

Πολυακόρεστα λιπαρά

Θα τα συναντήσεις κυρίως σε ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα (Ω6) ή σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες ή το σκουμπρί (Ω3). Ο οργανισμός σου δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του για αυτό και χρειάζεται να τα λάβεις μέσω της τροφή. Τοπ!!!

Κακά λιπαρά

Ευθύνονται για την αύξηση της κακής χοληστερίνης (LDL) και καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Αλλά ρε φίλε ποιος λέει όχι σε ένα μια σιτεμένη μοσχαρίσια μπριζόλα Medium Rare (αν δεν ξέρεις τι είναι πάτα επάνω) με το θεϊκό αυτό λιπάκι? Έλα τώρα..

Τα χωρίζουμε στα κορεσμένα και τα τρανς.

Κορεσμένα

Η κύρια πηγή τους είναι τα ζωικά λιπαρά. Το λίπος του κρέατος, βούτυρο κτλ. Καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο στην κατανάλωσή τους έως και καθόλου κατανάλωση. Κοίτα η άποψη μου είναι η εξής, αν θες να φας φάε. Μην μπεις στην διαδικασία να μην φας γιατί δεν πρέπει,  ενώ θες να φας σαν τρελός. Αργά η γρήγορα και αυτό στο λέω με μαθηματική ακρίβεια, αν μπεις στην διαδικασία να στερηθείς γιατί ‘πρέπει’ θα καταλήξεις χειρότερα.

Αν είσαι πρώτη φορά εδώ διάβασε και αυτό:  Πώς να Κάνεις Δίαιτα με Αποτελέσματα ΧΩΡΙΣ να τα Παρατήσεις (Μέρος 1ο)

Τρανς

Τα τρανς λιπαρά είναι τα χειρότερα όλων, καθώς έχουν δημιουργηθεί τεχνητά για μια φτηνότερη εναλλακτική από το βούτυρο. Θα τα βρεις περισσότερο στα ‘άκια’ , (σοκολατάκια, πατατάκια κτλ). Αυτά και ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη αλλά και κατεβάζουν την καλή. Βόμβες. Που και που  σε κανένα cheat meal φάε κανένα τρανς άλλα μην το παρακάνεις.

Συνήθως τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά, των χειρότερων δηλαδή λιπαρών που μπορείς να καταναλώσεις, πηγαίνουν ζευγάρι με τους χειρότερους υδατάνθρακες, τους απλούς.

Ινσουλίνη ψηλά, άρα αποθήκευση λίπους, plus ότι χειρότερα λιπαρά, οπότε κατάλαβες τι γίνεται!

Πως ξεχωρίζεις εύκολα καλά και κακά λιπαρά λοιπόν?

Θα στο εξηγήσω με ένα παράδειγμα που σίγουρα θα σου έχει συμβεί. Όταν μαγειρέψεις μια λιπαρή μπριζόλα, στο τηγάνι μένει το λίπος του κρέατος. Όταν αυτό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου γίνεται στερεό σαν βούτυρο. Αντίθετα αν μαγειρέψεις σολομό το λίπος που θα μείνει στο τηγάνι θα έχει υγρή μορφή. Αυτή είναι η βασική διαφορά τους.

Εδώ τελειώνουμε!

Για να κλείσω αυτό το άρθρο που θέλω να πιστεύω ότι σε βοήθησε, να σου πω το εξής.

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι το αποτέλεσμα που θέλει να φέρει, θα έρθει δια μαγείας με την ελάχιστη προσπάθεια. Χωρίς να κουνήσει τον κώλο του από την καρέκλα. Όχι μόνο αυτό, αλλά και θα γκρινιάζει για το αποτέλεσμα που δεν έφερε, επειδή δεν έκανε αυτό που χρειαζόταν να κάνει.

Αν κάνεις ότι είναι εύκολο η ζωή σου θα είναι δύσκολη. Όμως αν κάνεις ότι είναι δύσκολο η ζωή σου θα είναι εύκολη!

Θα ήθελα να μου πεις πως σου φάνηκε και αν θες να με ακολουθήσεις στα social. Συνήθως όμως ποστάρω ΑΚΡΩΣ προκλητικές φωτογραφίες με φαγητό την ώρα που πεινάς, οπότε ίσως με διαγράψεις την ίδια ημέρα. Η απόφαση είναι δίκη σου! 😉

Stay Hungry!