Γιατί η Μέθοδος του 1-10 θα σε Απογειώσει

ΜΕΘΟΔΟΣ 1-10. Μπορεί να βελτιώσει τα πάντα. Αλλά πριν ξεκινήσουμε: Αν σου αρέσει η, αυτό το άρθρο δεν είναι για εσένα.

Το 2011, ετων 19 και αφότου αποφοίτησα από τη σχολή μαγειρικής, ταξίδεψα στην Ισπανία κάνοντας ένα μεγάλο μαγειρικό-εκπαιδευτικό ταξίδι. Πρώτος σταθμός σε αυτή τη περιοδεία με βουτιά στα βαθιά, ήταν το εστιατόριο του Ισπανού Σεφ Martin Berasategui , το οποίο διατηρούσε 3 *** Michelin από το 2001 και εκεινη τη χρονιά ήταν το Νο 29 εστιατόριο στην παγκόσμια κατάταξη της λίστα San Pellegrino Για να καταλάβεις, αν παρομοίαζα το επίπεδο του εστιατορίου, θα ήταν κάτι σαν να δουλεύεις στη Formula 1. 

In action Martin Berasategui (2011)

Μέσα από τη δουλειά λοιπόν άρχισα να αντιλαμβάνομαι και να αξιολογώ τις μέχρι τότε γνώσεις μου σε σχέση με αυτά που έβλεπα. Εκεί συνειδητοποίησα ότι το πόσο ήξερα να κόβω κρεμμύδια ·η πιο απλή και βασική δεξιότητα που μαθαίνεις σε μια σχολή, ήταν κάτω του μετρίου. Προσπάθησα να αξιολογήσω το επίπεδό μου και τότε σκέφτηκα τη κλίμακα του 1-10 (1 ?? – 10 ??). Παραπάνω από 5 δεν με “έκοψα”. Το επίπεδο εκεί άγγιζε τη τελειότητα σε επίπεδο 9,5 ξεκάθαρα. Τότε λοιπόν κατάλαβα οτι ουσιαστικά ξαναέμαθα το ίδιο πράγμα, με τη μόνη διαφορά τη σωστότερη πληροφορία. Και τότε ξεκίνησα να αξιολογώ τα πάντα με αυτή τη μέθοδο!

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των ανθρώπων που αγαπάν αυτό που κάνουν είναι η αναζήτηση του καλύτερου. Δηλαδή της καλύτερης πληροφορίας που θα φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αν σε ενδιαφέρει το καλύτερο μπορείς να υπολογίζεις τα πάντα με αυτή τη κλίμακα έτσι ώστε να τα αξιολογείς με μετρήσιμο τρόπο.

Συμπερασματικά: Ψάξε ποίος είναι αυτός που θα σου δώσει τη καλύτερη πληροφορία για αυτό με το οποίο ασχολείσαι ή θές να ασχοληθείς. Θεωρητικά αν ψάξεις τους καλύτερους στο είδος για το οποίο ενδιαφέρεσαι κατά μεγάλη πιθανότητα αυτό που κάνουν θα τείνει να είναι πιο κοντά στο 10.

Πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδο αυτή:

Θες να ξεκινήσεις γυμναστική ή διατροφή και θες να πετύχει? Αξιολόγησε συνειδητά το που βρίσκεσαι και το πού θες να πας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο 1-10. Πχ:

-Σε τι βαθμό βρίσκεται το φαγητό που τρώω: 1 (???)  –  10 (???)

-Σε τι βαθμό βρίσκομαι σωματικά: 1 (?)  –  10 (?)

Αξιολόγισέ σωστά και ψάξε για τη κατάλληλη πληροφορία που θα σε φέρει πιο κοντά στο δικό σου 10. Ποιός θα με βοηθήσει να βελτιώσω τη διατροφή μου? Ποιός θα με βοηθήσει να βελτιώσω το σώμα μου?

bill gates quote

Αν από την άλλη είσαι άτομο που η δουλειά σου βασίζεται στην εξέλιξη, χρειάζεσαι συνεχές feedback σε αυτό που κάνεις (και μάλιστα σε αυτή τη περίπτωση αρνητικό) έτσι ώστε να μπορέσεις να το αξιολογήσεις, να διορθώσεις, και να εξελιχθείς. Πως βαθμολογώ αυτό που κάνω? Πως θα το κάνω καλύτερα?

Αν για παράδειγμα χρησιμοποιοήσουμε το δικό μου επάγγελμα, όταν θέλω να πάρω τη γνώμη κάποιου για κάποιο φαγητό που μαγείρεψα ή μια υπηρεσία πάντα θα τον ρωτήσω να το βαθμολογίσει από το 1-10 και να μου πει τι θα ήθελε να διορθώσω.

bill gates quote

Γιατί πολλές φορές νομίζουμε οτι είμαστε ο σούπερμαν, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε κάπως έτσι ???

Συμπέρασμα: Κάθε φορά που θέλεις κάτι καλύτερο, σκέψου το 1-10. Γιατί αν το κάνεις, κάν’το σωστά ή καλύτερα… σωστότερα!

Τα ξαναλέμε σύντομα!

VAK

#WHYiSTAYHUNGRY