Πώς να ωριμάσεις ένα άγουρο αβοκάντο σε λιγότερο από 24 ώρες

Στούς περισσότερους, όταν λέω ότι υπάρχει τρόπος να μαλακώσεις ένα πολύ σκληρό αβοκάντο συνήθως ακούω: ‘Αποκλείεται, πως θα γίνει αυτό, δεν παίζει να μαλακώσει, αφού είναι σαν τούβλο’.

Βασικά να σου πω ότι οι 24 ώρες είναι αρκετές, καθώς θυμάμαι μια φορά είχα μαλακώσει κάτι αβοκάντο σε ένα 8ωρο που εκείνη την μέρα ούτε εγώ δεν το πίστευα.

Σήμερα λοιπόν θα σου μάθω πως να κάνεις το αβοκάντο ‘τούβλο’ όσο μαλακό το χρειάζεσαι και να μπορείς να φτιάχνεις τις συνταγές σου χωρίς να περιμένεις μέρες..

Ένα ωραίο τρικ που μου είχε δείξει ένας Μεξικανός ‘amigo’ όταν δούλευα στην Ισπανία και από ότι κατάλαβα αργότερα δεν το γνωρίζουν και πολλοί επαγγελματίες μάγειρες.

Αναλόγως τη συνταγή και πως θες να το χρησιμοποιήσεις, χρειάζεσαι και την ανάλογη ωρίμανση. Δηλαδή όταν θες να φτιάξεις μια Guacamole ή μια θεϊκή vegan μους σοκολάτας ή κάποια συνταγή τύπου ‘spread’ θες ένα over ripped αβοκάντο για να σου δώσει ωραία κρεμμώδης υφή. Ενώ από την άλλη αν θες να το βάλεις σε μια σαλάτα δεν θες να είναι σαν λιωμένο.

Πχ: Για να μπορέσω να φτιάξω το ρολλάκι που βλέπεις δεξιά, αν το αβοκάντο είναι είτε λίγο παραπάνω σκληρό είτε πιο μαλακό δεν είναι εφικτό.

Αλλά πριν σου πω τι και πως ας ξεκινήσουμε με την ‘καγκουριά’ του microwave. . Σορρυ guys and girls αλλά δεν υπάρχει πιο μεγάλη βλακεία από αυτό. Ναι οκ, μπορεί να μαλακώνει στον Chef Micro αλλά μετά όχι μόνο δεν τρώγεται αλλά το χρώμα του γίνεται άθλιο. #NOT

Για να μαλακώσεις λοιπόν τα αβοκάντο όμορφα και ωραία χρειάζεσαι:

  • Χαρτοσακούλα
  • Μπανάνες, μήλα ή τομάτες
  • Ζεστό περιβάλλον (ιδανικά 20-25 βαθμούς)
Πως θα το κάνεις?

Βάλε τα αβοκάντο που θες να μαλακώσεις σε μια χαρτοσακούλα (σαν αυτή που παίρνεις από τον μανάβη) μαζί με τις μπανάνες και κλείσε το πάνω μέρος της σακούλας έτσι ώστε να εγκλωβίσεις μέσα τον αέρα. Βάλε την σακούλα σε ζεστό περιβάλλον όχι όμως πολύ ζεστοί γιατί θα μαυρίσουν.

Πως δουλεύει?

Οι μπανάνες (τα μήλα και οι τομάτες δουλεύουν εξίσου καλά) παράγουν ένα αέριο το αιθυλένιο,το οποίο λειτουργεί σαν φυσική ορμόνη και ονομάζεται και ως  <ορμόνη ωρίμανσης>.

Tips:

  • Τα αβοκάντο πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις μπανάνες
  • Όσο πιο ώριμες οι μπανάνες τόσο περισσότερο αιθυλένιο
  • Βάλε 2-3 μπανάνες για κάθε αβοκάντο
  • Για να δεις αν το αβοκάντο είναι έτοιμο ζούληξε την πάνω πλευρά του
  • Για να σταματήσεις την ωρίμανση βάλ’τα στο ψυγείο
  • Όταν τα αβοκάντο είναι σκληρά είναι και πικρά