Πώς θα boost-άρεις τον μεταβολισμό σου για να καις περισσότερο!

Μεταβολισμός. Όσο καλύτερα δουλεύει τόσο καλύτερο για εσένα. Στην ουσία αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες καύσεις που σε βοηθούν να αξιοποιείς την τροφή που καταναλώνεις καλύτερα, δηλαδή να μπορείς να τρως περισσότερο αλλά και να ‘καις’ περισσότερο.

Μπορείς να διαβάσεις για τον μεταβολισμό εδώ:

Τι είναι ο μεταβολισμός και πως θα τον υπολογίσω?

Με ποιους τρόπους όμως μπορείς να δώσεις μια ώθηση στον μεταβολισμό σου έτσι ώστε να δουλεύει καλύτερα?

Παρακάτω έχω επιλέξει κάποιους βασικούς αλλά και αποδοτικούς τρόπους για να το πετύχεις. Πάμε λοιπόν!

1. Ξεκίνησε με ένα δυνατό πρωινό

Πολύ σημαντικό για να ‘ξυπνήσεις’ (και) τον μεταβολισμό σου είναι να ξεκινήσεις με ένα καλό πρωινό έτσι ώστε να ξεφύγει από την αδράνεια που έχει υποστεί όσο κοιμόσουν. Το κλασσικό ελληνικό πρωινό απαγορεύεται ‘δια ροπάλου’ και μιλάω για το δίδυμο καφέ-τσιγάρο που είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις.

Μην μου πεις.. Δεν προλαβαίνεις να φας πρωινό? Βάλε ένα 20′ νωρίτερα ξυπνητήρι και προλαβαίνεις μια χαρά.

Αναλόγως με το τις ανάγκες σου, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στα fitness πρωινάκια, που σου έχω ετοιμάσει, χωρίς υδατάνθρακα, με χαμηλό υδατάνθρακα, με υψηλό υδατάνθρακα για να παίζεις .

Βρες συνταγές που θα γουστάρεις εδώ: Συνταγές>Πρωινό

2. Ξεκίνησε κάποιο είδους προπόνησης που σου αρέσει

Γενικά με την έντονες σωματικές δραστηριότητες ο μεταβολισμός σου ενεργοποιείται για τα καλά. Όσο η αερόβια(τρέξιμο, περπάτημα, κολύμπι κτλ) όσο και η αναερόβια (βάρη) σε βοηθούν να πετύχεις αυτό τον στόχο. Πολύ καλή επιλογή είναι η μεταβολική προπόνηση με βάρη.

Αξιοποίησε ότι μπορείς και μην βαριέσαι. Για παράδειγμα, πήγαινε από τις σκάλες όπου υπάρχει αυτή την δυνατότητα και προπάντων μην ακολουθείς μια τέτοια νοοτροπία:

ΕΛΕΟΣ..

3. Κάνε μικρότερα αλλά συχνότερα γεύματα

Όσο συχνότερα τα γεύματα σου τόσο καλύτερα, γιατί πρώτον κατανέμονται ομοιόμορφα οι θερμίδες μέσα στην ημέρα και δεύτερον κρατάς ενεργό τον μεταβολισμό σου στο να κάνει καύσεις καθώς αυξάνεται κατά 10%-20% μετά από κάθε γεύμα.

Αν για παράδειγμα τρως ένα με δυο γεύματα την ημέρα, δημιουργούνται μεγάλα κενά τα οποία ενεργοποιούν τους μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας (θερμίδων) και σου ‘ρίχνουν’ τον μεταβολισμό.

Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας διάφορες μέθοδοι και μια από αυτή είναι η διαλειμματική νηστεία στην οποία τρως κάθε 8, 12 ή 24 ώρες αλλά αυτό απαιτεί ένα μεταβολικό υπόβαθρο.

Οπότε επιδίωξε να αυξήσεις τα γεύματα σου.

4. Κατανάλωσε τροφές που αυξάνουν τον μεταβολισμό

Αν σου αρέσουν τα πικάντικα εδώ είσαι! Αρκετά πικάντικα τρόφιμα άλλα σε μεγαλύτερο και άλλα σε μικρότερο βαθμό φαίνεται να συμβάλουν στην αύξηση των καύσεων. Κάποια από αυτά είναι το τσίλι, τζίντζερ, πιπέρι, μπούκοβο, ταμπάσκο κ.α. Επίσης η κατεχίνες στο πράσινο και μαύρο τσάι φαίνεται να κινητοποιούν το λίπος.

Διάβασε επίσης: Ποιες τροφές αυξάνουν τον μεταβολισμό?

5. Αυξομέιωσε 500γρ με 1 κιλό την εβδομάδα και άσε για άλλους τις δίαιτες της μπανάνας

Χάσε 4 κιλά σε μια εβδομάδα! Ένας δελεαστικός τίτλος που οι περισσότεροι αρχάριοι που θέλουν να χάσουν κιλά θα έλεγαν: ΝΑΙ, αυτό είναι για εμένα!

Όχι δεν είναι για εσένα και γενικά δεν είναι για πολλούς.. Όταν φτάνεις τον οργανισμό σου σε ακραίες καταστάσεις που δεν έχει συνηθίσει, αυτό που συμβαίνει είναι να παθαίνει ένα μεταβολικό σοκ και να ενεργοποιείται το αίσθημα της αυτοσυντήρησης με επακόλουθο την μείωση του μεταβολισμού. Συνήθως το μεγαλύτερο θέμα που προκύπτει είναι, ότι οι περισσότεροι που θέλουν να πετύχουν την μείωση βάρους μαζί με το λίπος χάνουν αρκετή ποσότητα πολύτιμης μυϊκής μάζας και καταστρέφουν τον μεταβολισμό με μείωση έως και 20%.

Στην συνέχεια λόγω αυτής της μείωσης τα κιλά επανέρχονται αστραπή, ίσως και περισσότερα.

Γι’αυτό την επόμενη φορά που θα δεις καμία δίαιτα που φαντάζει φαντασμαγορική, ξανασκέψου.

6. Ενυδατώσου κατάλληλα

Το νερό θα σε βοηθήσει στην καλύτερη πέψη των τροφών όπως επίσης και στην αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών που αυτές περιέχουν. Ενυδατώνει τον οργανισμό και καλό θα είναι να μην φτάνεις στο σημείο να διψάς γιατί εκεί ο οργανισμός σου αρχίζει να αφυδατώνεται.

7. Περιόρισε όσο μπορείς το άγχος

Ξέρω.. Τι μας λες ρε φιλαράκο? Η θεωρία από την πράξη απέχουν χιλιόμετρα.

Όμως θα πρέπει να σου πω ότι άγχος αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες καταστολής του μεταβολισμού, γιατί όταν στρεσάρεσαι αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης, που ευθύνεται για την μείωση του μεταβολισμού. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το πως το άγχος μπορεί να επηρεάσει το βάρος σου εδώ.

Ακολουθώντας λοιπόν αυτά τα βήματα το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στο σώμα σου και στην διάθεσή σου.

Γι’αυτό λοιπόν ξεκίνησε την αλλαγή και προπάντων μην βαριέσαι.

Θυμήσου:

 Για να αποκτήσεις κάτι που δεν έχεις μέχρι τώρα θα πρέπει να κάνεις κάτι το οποίο δεν έκανες μέχρι τώρα..Αλλιώς θα το είχες και τώρα!

#WHYiSTAYHUNGRY