Τι Είναι οι Θερμίδες;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά:

Ακούς συνέχεια για θερμίδες. Θερμίδες από εδώ, θερμίδες από εκεί, πόσες θερμίδες έχει αυτό, πόσες θερμίδες έκαψα με την προπόνηση… Γενικά δεχόμαστε καθημερινά βομβαρδισμό πληροφοριών και λέξεων που τις περισσότερες φορές δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς είναι ή σημαίνουν.

Και καταλήγεις να λες:

”Τι στο δαίμονα είναι αυτές οι θερμίδες τέλος πάντων;” Όπως και πολλά άλλα, πχ: Τι είναι ο μεταβολισμός και πως θα τον υπολογίσω;

Σήμερα θα μάθεις!

Για να είναι εφικτός ο υπολογισμός της ενέργειας που καταναλώνεις και να παρακολουθείς τα αποθέματα της στον οργανισμό σου υπάρχουν οι θερμίδες ως ένα “είδος μέτρησης” αυτής της διαδικασίας.

Αυτή τη δουλειά κάνουν οι θερμίδες, ενεργειακή μέτρηση, τόσο απλά!

(Ενημερωτικά, μια θερμίδα ορίζεται ως η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία σε 1 κιλό νερό κατά μια μονάδα Κελσίου.)

Εκτός από το νερό, ότι άλλο καταναλώνεις περιέχει θερμίδες, η ενέργεια αυτή απελευθερώνεται με την πέψη και χρησιμοποιείται με τρεις τρόπους:

  1. 10% για να ενεργοποιήσεις τη διαδικασία της πέψης (για να χωνέψεις δηλαδή)
  2. 20% για να προμηθεύσεις με ενέργεια τις φυσικές σου δραστηριότητες
  3. 70% υποστηρίζει τη λειτουργία του οργανισμού και αναφέρεται ως “Βασικός Μεταβολισμός”

Μπορεί να θεωρηθεί μια υγιής ισορροπία, όταν προσθέτεις (με την τροφή) σχεδόν την ίδια ποσότητα ενέργειας με αυτή που καταναλώνεις. Δεν είναι και τόσο δύσκολο νομίζω…

Αν βάλεις παραπάνω ενέργεια από αυτή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αυτή σταδιακά θα αποθηκευτεί στη μορφή λίπους στα κύτταρα, γιατί απλά δεν την χρειάζεσαι και άρα θα πάρεις βάρος.

Από την άλλη όμως, αν κάνεις το αντίθετο, δηλαδή βάλεις λιγότερη ενέργεια από αυτή που κατανάλωσες, θα χάσεις βάρος πολύ απλά γιατί για να καλύψεις αυτή την έλλειψη ενέργειας ο οργανισμός σου θα χρησιμοποιήσει από το υπάρχων απόθεμα (τις περισσόετες φορές λίπος). Εύκολα μαθηματικά δηλαδή…

Θέλω να πιστεύω ότι το εξήγησα όσο πιο απλά γινόταν και νομίζω ότι το κατάλαβες.

Τώρα τι; Ώρα για φαγητό! Ψάξε για συνταγές εδώ: Συνταγές

*(Πηγή: www.ed.ted.com/lessons/what-is-a-calorie-emma-bryce)