Τραγανές Γαλλικές Μπαγκέτες

clock-30m

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ

ΥΛΙΚA
Share on print
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 • ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
 • ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ

Για το προζύμι

 • 155 γρ αλεύρι γοχ
 • 155 γρ νερό
 • 1 πρέζα μαγιά

Για τις μπαγκέτες

 • 540 γρ αλεύρι γοχ
 • 330 γρ χλιαρό νερό
 • 9 γρ ξηρή μαγιά
 • 15 γρ θαλασσινό αλάτι

Για το προζύμι

 • 1 κούπα + 3 κ.σ. αλεύρι γοχ
 • 1/2 κούπα + 2 κ.σ. νερό
 • 1 πρέζα μαγιά

Για τις μπαγκέτες

 • 4 + 1/2 κούπες αλεύρι γοχ
 • 1 + 1/2 κούπας χλιαρό νερό
 • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
 • 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΤΗ ΖΥΜΗ
1
 1. Για το προζύμι σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το νερό και τη μαγιά ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το Μπολ και αφήνουμε όλο το βράδυ περίπου για 14 ώρες.
 2. Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, όλο το προζύμι και με το εργαλείο για τις ζύμες αρχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Μόλις έχει γίνει μία  ενιαία ζύμη προσθέτουμε και το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά.
  PRO TIP: Κοσκινίζουμε το αλεύρι για να έχουμε καλύτερο τελικό αποτέλεσμα στη ζύμη.
 3. Καλύπτουμε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήνουμε για 45’ -1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον. Στη συνέχεια βρέχοντας λίγο τα χέρια μας ανασηκώνουμε και διπλώνουμε τη ζύμη 5 – 6 φορές, σκεπάζουμε ξανά και αφήνουμε για άλλο τόσο χρόνο.
  PRO TIP: Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στη ζύμη σκεπάζουμε το ζυμάρι και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 12 μέχρι 24 ώρες.
2
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΓΚΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
1
 1. Αδειάζουμε το ζυμάρι σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας με ένα μαχαίρι το χωρίζουμε σε 4 μέρη και σχηματίζουμε στρογγυλές μπάλες. Καλύπτουμε ξανά με μία καθαρή πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη την οποία έχουμε λαδώσει από την πλευρά που θα ακουμπήσει τις ζύμες και αφήνουμε για 15’-1 ώρα.
 2. Δουλεύοντας με μία ζύμη τη φορά, με τα δάχτυλα μας την πιέζουμε έτσι ώστε να γίνει επίπεδη, ανασηκώνουμε τη μία πλευρά και την διπλώνουμε στο κέντρο γυρίζουμε τη ζύμη κατά 45 μοίρες και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία. Ουσιαστικά τεντώνουμε και διπλώνουμε τη ζύμη στην απέναντι της πλευρά. Γυρνάμε τη ζύμη ανάποδα και σχηματίζουμε μια μπάλα.
 3. Πιέζοντας με τα δάχτυλα μας τη μία πλευρά της ζύμης (έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ξανά επίπεδη επιφάνεια ρολάρουμε τη ζύμη) σαν να τυλίγαμε ένα χαλί, ρολάρουμε πολύ σφιχτά σε κυλινδρικό σχήμα και στη συνέχεια  χρησιμοποιώντας τις παλάμες μας (με κινήσεις μπρος-πίσω και πιέζοντας προς τα έξω) ρολάρουμε τη ζύμη έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχήμα μπαγκέτας. Προσέχουμε στις άκρες να πιέσουμε λίγο παραπάνω με τις παλάμες μας έτσι ώστε να δημιουργήσουμε δύο μυτερές πλευρές.
 4. Κόβουμε λαδόκολλα περίπου δύο φορές το πάχος της μπαγκέτας σε πλάτος και στη συνέχεια την διπλώνουμε στη μέση. Μεταφέρουμε την κάθε μπαγκέτα μέσα στο ‘V’ επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τις υπόλοιπες και βάζοντας τες τη μία κοντά στην άλλη τις αφήνουμε για το τελευταίο φούσκωμα πριν το ψήσιμο περίπου για 45’-1 ώρα.
 5. Όταν πλησιάζουμε προς το τέλος του τελευταίου φουσκώματος προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στην μέγιστη θερμοκρασία (250 βαθμούς) βάζοντας εξ αρχής το ταψί του φούρνου στη μεσαία σχάρα και στο κάτω μέρος του φούρνου ένα πυρίμαχο σκεύος ή μαντεμένιο τηγάνι. Παράλληλα βράζουμε 2 κούπες νερό.
 6. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι η ξυράφι χαράσσουμε τις μπαγκέτες σε τέσσερα με πέντε σημεία κρατώντας την κλήση της λεπίδας περίπου στις 45 μοίρες.
 7. Αφαιρούμε το καυτό ταψί από το φούρνο και με προσοχή ανασηκώνουμε τις λαδόκολλες με τις μπαγκέτες και της μεταφέρουμε μέσα σε αυτό. Με πολύ γρήγορες κινήσεις και με προσοχή αδειάζουμε το καυτό νερό στο πυρίμαχο σκεύος στο κάτω μέρος του φούρνου τοποθετούμε γρήγορα το ταψί με τις μπαγκέτες στη μεσαία σχάρα και κλείνουμε γρήγορα την πόρτα.
 8. Ψήνουμε για 22’-26’ ή μέχρι οι μπαγκέτες να έχουν ένα ωραίο βαθύ χρυσαφένιο χρώμα.
Share on print
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

#VakiarosCooking

απογείωσε το φαγητό σου!

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ 5ΑΔΑ #FLAVORITS ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ

ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ!

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ 5ΑΔΑ #FLAVORITS ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ

ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΟΥ

ΔΕΣ ΕΠΙΣΗΣ